Wat is een Family Office en welke soorten zijn er?

Wat is een Family Office en welke soorten zijn er?

Wanneer families over veel vermogen beschikken, vertrouwen zij tegenwoordig steeds vaker op ‘Family Offices’. Deze Family Offices worden onder andere door banken aangeboden. In deze blog leggen we uit wat een family office precies is, welke soorten er zijn en wat het verschil is tussen een Family Office en een private investment office.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is een Family Office?

Een Family Office is een extern orgaan dat het vermogensbeheer van een familie in goede banen leidt. Het gaat om een groep specialisten die het beheer van familievermogens regelen, zodat de familie zich daar niet druk om hoeft te maken. Eén van de eerste family offices was het kantoor van de Amerikaanse zakenman John D. Rockefeller.

Het doel van een Family Office is dat de zorgen familie op diverse terreinen uit handen worden genomen, zowel op financieel gebied als op andere gebieden. Denk aan juridische adviezen en de opvolging van het familiebedrijf. 

Er zijn ook andere benamingen voor Family Offices. Zo bestaan er bijvoorbeeld Private Investment Offices. Een meer eenvoudige benaming is Stichting Administratiekantoor (STAK), beheer B.V. of simpelweg administratiekantoor. 

Het is niet precies bekend hoeveel Family Offices er wereldwijd zijn, maar de schatting is tussen de 7.000 en 12.000.

Wat zijn de activiteiten van een Family Office?

De activiteiten van een Family Office worden door de familie zelf bepaald. Vaak zijn de voornaamste activiteiten het vermogensbeheer, juridisch en fiscaal advies, het coachen van de kinderen, het plannen van opvolging, et cetera. 

Bij een Family Office is het dus het voornaamste doel dat het vermogen beheerd en aangestuurd wordt. Dat gebeurt onder andere door te investeren in start-ups, het kopen van bedrijven of vastgoed, enzovoort. 

Soorten Family Office

Er zijn verschillende soorten Family Offices. De namen spreken in principe voor zich, maar we leggen hieronder verder uit waarom sommige families voor een Single Family Office kiezen en anderen juist voor een Multi Family Office.

Single Family Office (SFO)

Een Single Family Office, ook wel SFO genoemd, wordt opgericht door één familie. Vaak is het doel het vermogen goed te beheren en aan te sturen. De naam ‘Single Family Office’ wordt meestal niet voor het grote publiek gebruikt. De activiteiten van een SFO worden vaak vanuit een besloten vennootschap uitgeoefend, met een doelomschrijving zoals beleggen of investeren. Dit zorgt onder andere voor meer privacy van de family. 

Eén van de grootste en meest bekende SFO’s van Nederland is Anthos van de familie Brenninkmeijer. 

Bij een Single Family Office staat het personeel vaak dichtbij de familie. 

Multi Family Office (MFO)

Een Multi Family Office, ook wel MFO genoemd, wordt vaak opgericht door professionals. Denk aan een vermogensbeheerder of fiscalist. Vermogende families zijn vaak op zoek naar alternatieven voor banken en vermogensbeheerders, hier spelen deze professionals op in. 

Over het algemeen heeft een MFO meer personeel beschikbaar. De diensten zijn wat meer gestandaardiseerd: op deze manier zijn de diensten geschikt om aan meerdere families aan te bieden. 

Het gebeurt ook weleens dat een SFO verandert in een MFO. Wanneer een SFO andere families uitnodigt om aan te sluiten, ontstaat er een MFO. Vaak is dit om economische redenen: de kosten van een SFO zijn namelijk een stuk hoger dan die van een MFO.

Virtual Family Office (VFO)

Als laatste is er ook nog een Virtual Family Office (VFO). Een Virtual Family Office bestaat uit alle professionele adviseurs van de familie. Zij werken samen als één team, maar er is geen tastbaar kantoor waar de adviseurs samenkomen. Daarnaast zijn de adviseurs vaak afkomstig van meerdere bedrijven. 

Er zijn minder VFO’s dan MFO’s en SFO’s. Een VFO is geschikt voor families die de kosten van een SFO te hoog vinden en niet willen samenwerken in een MFO.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.