Onze vooruitblik oktober 2023

Onze vooruitblik oktober 2023

Ondanks een middelmatig derde kwartaal was het jaar 2023 tot dusver positief voor alle risicoprofielen. In deze vooruitblik geven wij onze verwachtingen voor de komende periode. 

Beweeglijkheid

Zoals altijd bij beleggen zijn er scenario’s denkbaar die op korte termijn tot beweeglijkheid kunnen leiden. Vakbondsstakingen in de VS en een verdere stijging van de olieprijs zijn ontwikkelingen die de inflatie opnieuw kunnen aanwakkeren. Ook kan een aanhoudende stijging van de kapitaalmarktrente  resulteren in koersbeweeglijkheid. Bijvoorbeeld doordat hierdoor de vastgoedmarkt verder onder druk komt te staan. Ondanks de mogelijke beweeglijkheid hebben de genoemde scenario’s geen grote impact op onze langetermijn vooruitzichten. Daarnaast zijn de economische vooruitzichten positief.

Onrust in het Midden-Oosten

Op 7 oktober 2023 pleegde Hamas een aanslag op Israëlisch grondgebied. Het Israëlische leger reageerde met geweld door de Gazastrook te bombarderen en waarschijnlijk blijft het hier niet bij. Het risico voor beleggers is dat andere landen in de regio betrokken raken bij dit conflict. Een uitbreidend conflict in het Midden-Oosten kan resulteren in een stijgende olieprijs, met een mogelijk nadelig effect voor beurskoersen. Gezien onze brede spreiding en de nadruk op minder beweeglijke bedrijven, verwachten wij dat de eventuele impact van tijdelijke aard zal zijn. Op dit moment is het echter nog te vroeg om vast te stellen hoe waarschijnlijk dit scenario is. Wij houden de situatie uiteraard aandachtig in de gaten.

Centrale banken

Voor de Amerikaanse centrale bank komt het einde van beleidsrenteverhogingen steeds dichterbij. Ook de ECB verwacht de beleidsrente (voorlopig) niet verder te verhogen. Dat gezegd hebbende blijven toekomstige rentebeslissingen afhankelijk van hoe de financiële markten zich de komende periode ontwikkelen. 

In zowel Europa als in de VS koelde de inflatie verder af. De ECB is op zoek naar de juiste balans tussen het afremmen van inflatie en het behoud van de economische groei. In de VS groeide de economie sterker dan verwacht; de Amerikaanse centrale bank is daarom – met het oog op inflatie – alert op een te sterke groei van de economie. Voor beide economieën is de verwachting dat inflatie blijft dalen en de economie blijft groeien.

De komende periode

De komende periode kan gepaard gaan met beweeglijkheid op de korte termijn, maar dit weegt in onze optiek niet op tegen de overwegend positieve economische vooruitzichten. Bedrijfsanalisten lijken dit optimisme te delen aangezien zij de afgelopen periode hun winstverwachtingen verhoogden. Wij verwachten dan ook dat er de komende periode ruimte is voor verdere koersstijgingen.

De lange termijn

Beurskoersen kunnen op de korte termijn beweeglijk zijn, maar laten op de lange termijn een opwaartse trend zien. Verwacht wordt dat de wereldeconomie de komende jaren blijft groeien. Dit gaat hand in hand met de groei van bedrijfswinsten en aandelenkoersen op de lange termijn. Voor obligaties zijn de langetermijn vooruitzichten verbeterd als gevolg van de gestegen marktrente. Benieuwd naar hoe de hogere marktrente in uw voordeel werkt? Klik dan hier.

Voor de langere termijn verwachten wij dat zowel aandelen- als obligatiekoersen blijven stijgen. Wilt u als belegger profiteren van deze opwaartse trend, dan is het belangrijk om tijdens periodes van beweeglijkheid de rust te bewaren. Als u meer wilt weten over onze visie, neem dan gerust contact met ons op.


Deel via social media: