De afgelopen weken laten beurskoersen een wisselend beeld zien. Na sterke koersstijgingen in het eerste kwartaal, bewegen de koersen nu al een paar weken zijwaarts. In dit nieuwsbericht bespreken we de situatie op de beurzen.
Nog even geen richting
Beurskoersen bewegen de afgelopen weken zonder richting. Er is geen duidelijke trend omhoog of omlaag te zien. Op zich is dat niet vreemd. De eerste drie maanden van dit jaar stegen beurskoersen sterk. Het is daarom begrijpelijk dat de koersen nu even pas op de plaats maken en even schommelen rond hetzelfde niveau.
Uitstekende kwartaalcijfers
Bedrijven hebben een sterk eerste kwartaal achter de rug. Toch reageerden de koersen hier nauwelijks op. De sterke kwartaalcijfers waren namelijk al ingeprijsd. Vooruitlopend op de goede bedrijfsresultaten waren de koersen in de eerste drie maanden van dit jaar al flink gestegen. Naar aanleiding hiervan hebben analisten hun winstverwachtingen voor het tweede kwartaal naar boven bijgesteld.
De steun van centrale banken
Al een aantal jaar op rij wordt er door centrale banken wereldwijd flink gestimuleerd; rentes worden laag gehouden en er wordt veel geld de markt ingepompt door het opkopen van obligaties. Tijdens de coronacrisis zorgden deze steunmaatregelen ervoor dat bedrijven goedkoop konden lenen en zo makkelijker uit de crisis konden komen.
Inmiddels herstelt de economie en verschijnen de eerste signalen van stijgende inflatie. Hiermee lijkt het doel van centrale banken bereikt en kunnen de steunmaatregelen in de nabije toekomst mogelijk worden afgebouwd. Voor bedrijven en ook beleggers is dit een belangrijk moment.
Het ruime monetaire beleid zorgde de afgelopen jaren namelijk voor een lage rente en daarmee voor een gunstig bedrijfsklimaat en stijgende aandelenkoersen. Als de steun wordt afgebouwd, moeten bedrijven weer meer op eigen benen gaan staan. Dit kan de groei van de bedrijfswinsten – die de afgelopen jaren historisch hoog was – afremmen.
Centrale banken zullen het afbouwen van steunmaatregelen geleidelijk en voorzichtig laten verlopen. Zo voorkomen de monetaire autoriteiten een daling van het consumentenvertrouwen. Voorspelbaarheid van maatregelen is van belang voor beleggers en aandelenmarkten.
Blik op de lange termijn
Bij Care IS benaderen we vermogensbeheer vanuit een langetermijnperspectief. Continu inspelen op kortetermijnbewegingen zorgt niet voor een beter beleggingsresultaat. Integendeel. Bij beleggen is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden. Door op lange termijn te beleggen met een goed gespreide beleggingsportefeuille profiteert u van de groeiende wereldeconomie. Wie zich dus niet laat afleiden door kortetermijnbewegingen, ziet op de lange termijn uiteindelijk de grootste waardestijging in zijn portefeuille.