De oorlog in Oekraïne houdt de hele wereld in zijn greep. Ook de financiële markten worden sterk beïnvloed door de Russische inval. De koersschommelingen kunnen bij veel beleggers voor paniek zorgen. In deze blog geven wij een aantal tips om het hoofd koel te houden.
Tip 1: Raak niet in paniek en verkoop niet al uw beleggingen
Wanneer een plotselinge gebeurtenis zich voordoet, zien we vaak hetzelfde gebeuren op de beurs: een hevige schrikreactie. In paniek verkopen beleggers over de hele wereld hun beleggingen waardoor de koersen een flinke daling inzetten.
Vervolgens is vaak te zien dat de rust vrij snel weer terugkeert. Daarom is het belangrijk om uw emoties buiten spel te zetten en niet in paniek uit te stappen. Het verleden vertelt ons namelijk dat beleggers die uit paniek beleggingen verkopen, hier zelden op vooruit gaan.
Stapt u na een koersdaling uit, dan loopt u het risico om het koersherstel mis te lopen. De fluctuaties en risico’s horen nu eenmaal bij beleggen en zijn ook de reden waarom u op de lange termijn een hoger rendement kunt verwachten dan op uw spaarrekening.
Tip 2: Kijk niet elk uur naar uw portefeuille
Het nieuws is overal: op radio, tv, sociale media en in de krant hoort en leest u vaak meerdere malen per dag hoe het er in Oekraïne aan toe gaat. Wanneer u vervolgens uw beleggingsportefeuille in het rood ziet staan, kan dit zorgen voor onrust, waardoor u overhaaste beleggingsbeslissingen maakt.
Hierdoor is het aan te raden om niet elk uur naar uw portefeuille te kijken. U belegt voor een langere periode en het heeft geen zin om in te zitten over koersdalingen op de korte termijn. Het is natuurlijk vervelend om uw beleggingen minder waard zien te worden, maar dit is nu eenmaal onderdeel van beleggen.
Tip 3: Houd de lange termijn voor ogen
Deze tip gaat gepaard met de eerder besproken tips, houd de lange termijn voor ogen. Beleggen is een langetermijn sport en de pieken en dalen horen daar nu eenmaal bij. Waar u nu waarschijnlijk schrikt van de snelle dalingen, zal dit over een aantal jaar nog weinig effect hebben op uw uiteindelijke rendement.
Het zit immers zo: koersen kunnen op korte termijn flink fluctueren, maar op de lange termijn leveren aandelen gemiddeld zo’n 6 á 7 procent per jaar op. In dit gemiddelde is rekening gehouden met tussentijdse dalingen, waaronder oorlog en andere crises.
Tip 4: Profiteer van de lage koersen
De lage koersen zijn vervelend, maar u kunt er ook van profiteren. U kunt op zo’n moment namelijk goedkoop instappen of bijstorten. De koersen staan op het moment een stuk lager dan aan het begin van 2022.
Wanneer u nog niet belegd bent, is een moment met veel onrust bij veel mensen reden om nog even te wachten met instappen. Dit lijkt verstandig, maar vaak blijkt dat het tegenovergestelde het geval is.
De beurskoersen staan op het moment nog laag, maar dit kan vrij snel weer veranderen. Wanneer de rust weer is wedergekeerd, stijgen de beurskoersen vaak snel weer naar niveau. Op zo’n moment bent u al te laat om nog te profiteren van de lage koersen.
Tip 5: Spreiden
Het is en blijft hét toverwoord bij beleggen: spreiden. Door genoeg spreiding aan te brengen in uw portefeuille, verlaagt u het risico namelijk aanzienlijk. U voorkomt zo dat bijvoorbeeld één bedrijf of land hard geraakt wordt door een crisis. Daarom is het belangrijk om goed gespreid te beleggen.
Door in indexfondsen of ETF’s te beleggen kunt u de risico’s beperken. Bij Care IS maken we gebruik van indexfondsen en ETF’s om uw portefeuilles in te richten. Dit noemen we ook wel Indexbeleggen. Op deze manier kunnen we eenvoudig een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille opbouwen.
Daarnaast beleggen wij met een focus op de lange termijn en vermogensbehoud. Dit betekent dat we ons niet gek laten maken door de waan van de dag maar zeker ook niet dat wij achterover leunen en wachten tot het goed komt.
We spelen bijvoorbeeld in op nieuwe trends en ontwikkelingen zoals de lage rente, duurzaamheid en nieuwe asset classes. Daarnaast ligt onze focus op vermogensbehoud. Dit betekent dat wij bij elk onderdeel van het beleggingsproces en bij alle keuzes die we maken de beheersing van het risico als uitgangspunt nemen.
Wilt u meer weten over wat Care IS voor u kan betekenen? Download dan onze informatiebrochure of neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.