Schenken aan uw kleinkinderen: zo pakt u het aan

Schenken aan uw kleinkinderen: zo pakt u het aan

Denkt u erover om een schenking aan uw kleinkind te doen? Dat is goed mogelijk, maar er zijn wel een aantal regels aan verbonden. In deze blog bespreken wij een aantal belangrijke zaken, zodat u precies weet waar u rekening mee moet houden wanneer u een schenking aan kleinkinderen doet. 

Schenken of erven?

Veel mensen die over een mooi vermogen beschikken, willen dit nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen (of andere familieleden). Schenken bij leven klinkt voor veel mensen aantrekkelijk, omdat u er bij een erfenis zelf niets meer van meekrijgt.

Een ander voordeel is dat schenken bij leven aantrekkelijk is voor uw vermogensbelasting: uw vermogen wordt door te schenken namelijk minder en hierdoor kunt u besparen op de vermogensbelasting.

Erven: schenking kleinkind bij overlijden

Wanneer u komt te overlijden, kan uw kleinkind (in 2022) €21.559 belastingvrij erven. Dit is hetzelfde bedrag als bij uw kinderen.

Beschikt u over veel vermogen, dan is het om verschillende redenen verstandig om te schenken bij leven. Lees daar meer over in onze blog: Vermogen overdragen bij leven of nalaten? 

Belastingvrije schenking kleinkind 2022

U mag uw kleinkinderen jaarlijks een belastingvrije schenking van een bepaald bedrag doen. Dit bedrag mag uw kleinkind vrij besteden en wordt elk jaar aangepast. In 2022 mag u elk kleinkind €2.274 belastingvrij schenken. In 2021 was er eenmalig een verhoogde vrijstelling (€1.000 extra), in verband met de coronacrisis. 

Voor de koop van een eerste eigen woning mag u eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken aan uw kleinkind. 

Voor een koophuis mag u in 2022 eenmalig €106.671 schenken. Uw kleinkind moet dan tussen de 18 en 40 jaar zijn. 

Voor een dure studie geldt geen hogere vrijstelling voor de grootouders. Deze is er enkel voor ouders. 

Anders dan bij ouders, gelden een gescheiden opa en oma niet als één persoon. Zijn u en uw partner gescheiden, dan kunt u beiden de jaarlijkse vrijstelling aan uw kleinkinderen schenken. 

Geld schenken aan kleinkind via kind

Wanneer uw kleinkind minderjarig is, kunt u toch schenken. Een schenking bevat twee onderdelen: geven en ontvangen. Het geven doet u, maar de schenking moet ook aanvaard worden. Wanneer uw kleinkind minderjarig is, doen de ouders dat. 

Houd er wel rekening dat het vermogen dan bij het vermogen van de ouders (uw kind dus) wordt gerekend en dat zij hier dan vermogensbelasting over betalen tot uw kleinkind meerderjarig is. 

Herroepelijk schenken

Bij een herroepelijke schenking mag u de schenking op elk gewenst moment terugvragen. Dit kan zijn wanneer u zelf in de financiële problemen komt maar ook als u van mening bent dat uw kleinkind niet verantwoord met de schenking om kan gaan. 

U hoeft niet van tevoren vast te leggen om welke redenen u het geld terug kunt vragen. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om een herroepelijke schenking vast te leggen in een notariële akte of schenkingsovereenkomst. 

Daarnaast is het verstandig om dit met uw kleinkind te bespreken. Zo weet uw kleinkind ook dat hij of zij niet roekeloos met het geld om kan gaan. Op deze manier kunt u ook afspraken maken met uw kleinkind over waar het geld aan uitgegeven mag worden. 

Afschaffing jubelton 2024

Al jaren bestaat de regeling dat u eenmalig ruim een ton belastingvrij mag schenken aan wie u maar wilt. Dit wordt de jubelton regeling genoemd. Deze wordt vanaf 2024 echter afgeschaft, omdat deze de huizenmarkt zou verstoren: kopers met een rijke familie kunnen zo meer overbieden dan andere kopers. 

De jubelton in 2022 bedraagt €106.671. Per 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd naar €27.231 en per 1 januari 2024 wordt de jubelton afgeschaft. 

Beleggen voor uw kleinkind

U kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen voor uw kleinkind. Tegenwoordig ontvangt u geen rente meer op de spaarrekening. Beleggen kan daarom een aantrekkelijk alternatief zijn, vooral voor jonge mensen. Zij hebben namelijk een lange beleggingshorizon. 

U kunt op twee manieren beleggen voor uw kleinkind. U kunt beleggen op uw eigen naam of beleggen op naam van uw kleinkind. Aan beide opties zitten voor- en nadelen verbonden. 

Wanneer u ervoor kiest een beleggingsrekening op naam van uw kleinkind te openen, kunt u de jaarlijkse belastingvrije schenking doen. Wanneer uw kleinkind 18 jaar wordt, is het geld van uw kleinkind. U heeft er dan geen zeggenschap meer over, maar er hoeft dan niet nogmaals schenk- of erfbelasting over de beleggingsrekening worden betaald.

Opent u een beleggingsrekening op eigen naam? Dan kunt u zelf bepalen wanneer het geld naar uw kleinkind gaat. De keerzijde hiervan is dat er op het moment van schenken, belasting over het totaalbedrag moet worden betaald. Daarnaast valt het geld op de beleggingsrekening ook onder uw vermogen, waardoor u er dus vermogensbelasting over moet betalen tot u het bedrag aan uw kleinkind schenkt. 

Conclusie

Er zijn verschillende manieren waarop u uw kleinkind financieel kunt steunen. Aan elke manier zitten voor- en nadelen verbonden, dus het is aan u om de afweging te maken.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.