De spaarrente is extreem laag. Sparen levert niets meer op. Daarom zoeken veel mensen naar alternatieven voor sparen. Beleggen kan een interessante optie zijn, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.
Veel mensen twijfelen echter over beginnen met beleggen, met name vanwege de risico’s die beleggen met zich mee brengt. In dit blog bespreken we alles wat u moet weten over sparen en beleggen, om zo uw keuze wat makkelijker te maken.
Is de ene optie beter dan de andere?
Sparen is niet per se beter dan beleggen en vice versa. Dit hangt namelijk volledig af van uw persoonlijke situatie. Sparen is in principe altijd verstandig. Het is namelijk altijd handig om een buffer achter de hand te hebben, mocht bijvoorbeeld uw auto het onverwachts begeven.
Toch wordt sparen steeds minder aantrekkelijk gevonden, met name door de lage spaarrente. De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt voor een groot deel de hoogte van de spaarrente. En die blijft voorlopig laag.
Het grootste nadeel van beleggen is het risico. Maar beleggen heeft ook veel voordelen: u teert door het mogelijke rendement niet zomaar in op uw vermogen.
Hieronder bespreken we de belangrijkste kenmerken van sparen en beleggen. Zo kunt u zelf de afweging maken wat voor u de beste keuze is.
Sparen
Sparen is misschien wel de bekendste manier van vermogensbehoud. De spaarrentes zijn op dit moment extreem laag, maar sparen biedt nog steeds een aantal belangrijke voordelen, waardoor het nog steeds een populaire vorm van vermogensbehoud is.
Wat zijn de voordelen van sparen?
Sparen is een veilige vorm van vermogensbehoud. U loopt nauwelijks risico, de kans dat u uw spaargeld verliest is nihil. Mochten de banken wel omvallen, dan geeft de overheid met het depositogarantiestelsel een garantie af tot €100.000 euro. De kans dat u uw spaargeld verliest is daardoor zeer klein.
Sparen biedt ook veel zekerheid. Met sparen weet u waar u aan toe bent. De waarde van uw spaargeld fluctueert namelijk niet, in tegenstelling tot bij beleggingen. Het bedrag op uw spaarrekening zal niet zomaar omlaag schieten wanneer het slecht gaat met de economie.
Daarnaast is uw geld altijd beschikbaar. Bij de meeste banken kunt u altijd bij uw spaarrekening. Ook geld overboeken van uw spaarrekening naar uw betaalrekening gaat gemakkelijk en snel.
Wat zijn de nadelen van sparen?
Sparen is dus een veilige optie, maar heeft ook nadelen.
Allereerst levert sparen niets op. De huidige rentes zijn niet hoger dan 0,05%. Ook met een deposito of sparen in het buitenland ligt de rente niet veel hoger. U weet dus dat uw vermogen hetzelfde blijft, maar u bent er met sparen ook van verzekerd dat het niet zal stijgen.
Daarnaast teert u in door inflatie. De waarde van uw spaargeld neemt niet zomaar af. Daardoor denkt u misschien dat u er niet op achteruit kunt gaan, maar dat klopt niet helemaal. In theorie blijft uw vermogen gelijk, maar door inflatie wordt uw vermogen jaarlijks minder waard. Alles wordt duurder, maar uw spaargeld blijft gelijk. Daardoor kunt u met hetzelfde bedrag, steeds minder kopen.
Als laatste betaalt u vermogensbelasting. Wanneer u meer dan € 57.000 spaargeld bezit, betaalt u vermogensbelasting. Zo teert u langzaam in op uw vermogen.
Lees hier alles wat u moet weten over sparen.
Beleggen
U weet nu wat de belangrijkste kenmerken van sparen zijn. Nu is het tijd om wat meer over beleggen te weten te komen. Veel mensen hebben hun bedenkingen bij beleggen. Dat komt vooral door negatieve verhalen die vaak worden verteld en blijven hangen. Toch heeft beleggen een aantal voordelen die u met sparen misloopt.
Wat zijn de voordelen van beleggen?
Met beleggen kunt u een hoger rendement verwachten dan bij sparen. Het levert historisch gezien meer op. Als u het goed aanpakt en er de tijd voor neemt, kunt u met beleggen een hoger rendement behalen ten opzichte van een spaarrekening.
Ook zit u met beleggen meestal nergens aan vast. Beleggen werkt natuurlijk het beste wanneer u dat voor een langere periode doet. Toch zit u meestal nergens aan vast. U kunt uw beleggingen dagelijks aan- en verkopen, als u dat wilt.
Daarnaast profiteert u met beleggen van het rente-op-rente effect. Albert Einstein noemde dit het achtste wereldwonder. Het houdt in dat u steeds weer rendement maakt over uw eerder behaalde rendement. Hierdoor neemt uw vermogen op lange termijn exponentieel toe.
Wat zijn de nadelen van beleggen?
Naast de voordelen heeft beleggen natuurlijk ook nadelen. Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat u ermee loopt. De risico’s zijn bij beleggen groter dan bij sparen. Ondanks de positieve historische resultaten, kunt u er nooit zeker van zijn dat het rendement in de toekomst ook positief zal zijn. Voordat u start met beleggen is het belangrijk dat u deze risico’s accepteert. Daarnaast is het belangrijk dat u niet in paniek raakt wanneer de beurzen onrustig zijn.
Ook over uw belegde vermogen moet u vermogensbelasting betalen. Door te beleggen kunt u dit echter wel compenseren, wanneer u een positief rendement behaalt. Met sparen kost het u sowieso geld. Let wel: u bent natuurlijk niet verzekerd van een positief rendement.
Lees hier alles wat u moet weten over beleggen.
Conclusie
Hopelijk heeft u na het lezen van dit blog een goed beeld gekregen van de voor- en nadelen van zowel sparen als beleggen. Wat de beste keuze is hangt uiteindelijk volledig af van uw persoonlijke situatie.
Beleggen is zeker het overwegen waard wanneer u een buffer heeft, u bereid bent risico’s te nemen, u een deel van uw vermogen niet nodig heeft en uw vermogen wilt zien groeien. Bent u bang voor de risico’s en denkt u dat dit u veel stress gaat opleveren, dan is sparen misschien een betere keuze.
Wanneer u ervoor kiest om te gaan beleggen, komt meteen het volgende dilemma kijken, namelijk: wanneer begin ik met beleggen?
Veel mensen twijfelen over het juiste instapmoment en wachten daardoor (te) lang met instappen. Dat is zonde, want twijfelen over het instapmoment is eigenlijk nergens voor nodig. Het beste instapmoment bestaat namelijk niet.
Wanneer het goed gaat met de beurs, zijn veel mensen bang om op de top in te stappen, waarna het eigenlijk alleen maar slechter kan gaan met de beurs. Andere beleggers willen niet instappen wanneer het onrustig is op de financiële markten. Sommige beleggers vinden dat zelfs reden genoeg om hun beleggingen te verkopen.
Kortom: het perfecte instapmoment bestaat niet, er is altijd wel wat. Niemand weet wat er morgen op de markt gaat gebeuren, ook professionals niet. Wanneer u te lang wacht, loopt u in de tussentijd mogelijk veel rendement mis. Wanneer u wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, komt er nooit een goed moment om te starten met beleggen. Daarom is het beste moment om te starten met beleggen, wanneer u er geld voor heeft.
Benieuwd of vermogensbeheer bij Care IS bij u past? Download dan onze gratis informatiebrochure of neem vrijblijvend contact met ons op.
Belangrijk om te weten!
Dit artikel is geschreven door Care IS vermogensbeheer en is een marketingcommunicatie-uitgave. De in deze publucatie aangeboden informatie is geschreven in algemene zin en mag nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst.Er is geen rekening gehouden met uw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van dit artikel zijn voor uw eigen rekening: voor de juistheid en volledigheid van de informatie in dit artikel kunnen wij niet instaan.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.