Skip to main content
Open een rekening

Voordat u start met beleggen, vraagt u zich waarschijnlijk af welk rendement ermee te behalen valt. Dat is logisch, rendement maken is immers het voornaamste doel van beleggen. 

Het uiteindelijke rendement is afhankelijk van een aantal factoren: uw beleggingshorizon, uw beleggingsdoel, het risico dat u wilt (en kunt) lopen en natuurlijk de situatie op de financiële markten. 

Het rendement dat vermogensbeheerders op hun website laten zien is niet altijd goed vergelijkbaar. In deze blog leggen we uit waar u op moet letten bij het vergelijken van rendementen van vermogensbeheerders.  

Vermogensbeheer rendement vergelijken

Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten als u de rendementen van vermogensbeheerders gaat vergelijken. De rendementen kunnen bij een bepaalde beheerder een stuk hoger liggen dan bij anderen, maar deze resultaten kunnen misleidend zijn. Hieronder leest u de belangrijkste aandachtspunten. 

Bruto en netto rendement

Wanneer u op de website van een vermogensbeheerder kijkt, houd dan goed in de gaten of de rendementen die de beheerder op de website presenteert netto of bruto zijn. Rendementen kunnen hoger lijken door de kosten er niet af te halen.

Met welk risicoprofiel zijn de rendementen behaald?

Kijk ook altijd met welk risicoprofiel de rendementen zijn behaald. Zoals eerder besproken gaat een hoger risico gepaard met een hoger verwacht rendement. Bij een defensief profiel is het verwachte rendement lager dan bij een offensief risicoprofiel, maar in slechte beursjaren worden de hardste klappen vaak opgevangen door deze defensieve beleggingen.

Het liefst laat een vermogensbeheerder de rendementen van alle aangeboden risicoprofielen zien, zo weet u het beste waar u aan toe bent. 

Tel rendementen niet bij elkaar op

Het is belangrijk om de achtereenvolgende rendementen niet te simpel bij elkaar op te tellen. Wanneer u bijvoorbeeld in het eerste jaar een rendement van -10% maakt en in het tweede jaar een rendement van +10%, zou u in eerste instantie misschien denken dat u het verlies heeft goedgemaakt. Dit klopt niet. Hieronder laten wij met een simpel voorbeeld zien hoe het wel werkt.

Start -10% in jaar 1 +10% in jaar 2
€100.000 €90.000 €99.000

 

Zijn de portefeuilles vergelijkbaar?

Waarschijnlijk kijkt u bij het vergelijken van rendementen naar welke risicoprofielen de beheerder heeft gebruikt om tot dit resultaat te komen. U moet echter nog een stapje verder kijken: wat bedoelt de vermogensbeheerder bijvoorbeeld met ‘neutraal’? 

Bij de ene vermogensbeheerder bestaat een neutraal profiel bijvoorbeeld voor 40% uit obligaties en 60% uit aandelen, terwijl de andere vermogensbeheerder met een neutraal risicoprofiel voor 50% in aandelen en 50% in obligaties belegt. De eerste vermogensbeheerder neemt met hetzelfde risicoprofiel dus meer risico dan de andere. 

Belangrijk om te weten

Rendementen uit het verleden zijn een handige maatstaf om te kijken hoe een vermogensbeheerder de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst. 

Rendement is belangrijk, maar niet het enige dat telt

U belegt uiteindelijk natuurlijk voor uw rendement dus het rendement van de vermogensbeheerder is een belangrijke factor bij het kiezen. Toch zijn er ook een aantal andere zaken die net zo belangrijk zijn. Deze zetten we hieronder voor u op een rijtje:

  • Hoe ziet de dienstverlening van de vermogensbeheerder eruit?
  • Wat biedt de vermogensbeheerder?
  • Hoe hoog zijn de kosten van de vermogensbeheerder?
  • Neemt de beheerder onnodige risico’s?
  • Is de vermogensbeheerder aangesloten bij het Kifid en DSI? En staat deze onder toezicht van DNB en de AFM?

Lees voor een uitgebreide uitleg over het vergelijken van verschillende beheerders ons artikel: Vermogensbeheer vergelijken.

Het rendement bij Care IS vermogensbeheer

Care IS vermogensbeheer belegt aan de hand van vijf risicoprofielen. Op onze rendementenpagina kunt u zien wat de gemiddelde rendementen per jaar zijn, vanaf 1 januari 2012 tot op heden. Dit zijn onze netto rendementen, dus na aftrek van de kosten.

Let op. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren.

Wilt u meer weten over wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op via info@care-is.nl of 0299-720961.