Tips om verstandig te beleggen bij een stijgende beurs

Tips om verstandig te beleggen bij een stijgende beurs

Wanneer het sentiment op de markt positief is en de koersen blijven stijgen, zijn beleggers over het algemeen tevreden. Toch krijgt menig belegger last van hoogtevrees bij een aanhoudende stijging van de beurzen. Want na een periode van stijging moet de beurs wel weer gaan zakken, toch?

In deze blog leggen we uit waarom die gedachte niet terecht is en geven we een aantal tips over hoe u tijdens een stijgende beurs beleggen kunt. We bespreken:

  • Uitstappen werkt zelden
  • Beleg periodiek
  • Kies voor indexfondsen
  • Gebruik de stijging een moment om uw portefeuille in evenwicht te brengen
  • Pas op voor overmoed
  • Houd vast aan uw plan

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Allereerst: uitstappen werkt zelden

Beleggers met hoogtevrees zijn bang dat de top bereikt is en dat hun beleggingen na dit punt enkel nog kunnen dalen. Zij handelen dan uit emotie. Uit het verleden blijkt echter dat na een stijging, helemaal geen crash hoeft te volgen. Beurzen kunnen maanden of zelfs jaren achtereen stijgen.

Daarnaast is uitstappen geen goede oplossing: want als u eenmaal bent uitgestapt, wanneer stapt u dan weer in? Als de beurzen toch nog blijven stijgen, loopt u veel rendement mis. Als de beurzen dalen, willen veel beleggers wachten met instappen tot de rust is wedergekeerd.

Kortom: houd vast aan de lange termijn. Niemand kan de markt timen en niemand weet wanneer het hoogte- of dieptepunt bereikt is.

Tip 1: Beleg periodiek

Dit blijft misschien wel één van de belangrijkste adviezen bij beleggen. Door periodiek in te leggen maakt u optimaal gebruik van verschillende situaties op de beurs.

Periodiek instappen voorkomt dat u net op het verkeerde moment instapt: het kan wel gebeuren dat u een keer geld stort net voor een daling, maar op deze manier heeft u niet uw hele vermogen ingelegd nét voordat de beurzen inzakken.

De praktijk leert ons namelijk dat beleggers vaak instappen wanneer het goed gaat met de beurs. Dit is juist vaak het moment dat beleggingen relatief duur zijn. Periodiek beleggen zorgt er dus voor dat de aankoopprijs van uw beleggingen uiteindelijk gemiddeld is.

Daarnaast zorgt periodiek beleggen ervoor dat uw inleg gestaag groeit: zo kan uw vermogen (en waarschijnlijk uw rendement) rustig groeien.

Tip 2: Kies voor indexfondsen

Het blijft het belangrijkste aspect van beleggen: spreiden. Door te beleggen in indexfondsen is uw vermogen automatisch goed gespreid over de markt.

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen, waarbij wordt geprobeerd om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Door te beleggen in een indexfonds of ETF, belegt u automatisch in alle aandelen van een index in plaats van in één aandeel.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om in ETF’s gespreid over meerdere regio’s te beleggen. Op deze manier zorgt u opnieuw voor extra spreiding.  

Lees meer over indexbeleggen in onze blog: Waarom is indexbeleggen zo populair? Beleggen in indexfondsen uitgelegd.

Tip 3: Gebruik de stijging als een moment om uw portefeuille in evenwicht te brengen

Herbalanceren is een ander belangrijk onderdeel van beleggen. Het herbalanceren van een beleggingsportefeuille is het terugbrengen van de verdeling tussen aandelen en obligaties tot de gewenste risicoverhouding.

Dit doet u door beleggingen die in waarde zijn gedaald, bij te kopen en/of de beleggingen die zijn gestegen te verkopen. Wanneer u bijvoorbeeld belegt met een neutraal risicoprofiel, is de verhouding tussen aandelen en obligaties standaard 50/50. Stijgen de aandelenkoersen, dan stijgt de waarde van uw aandelen ten opzichte van uw obligaties. Hierdoor kan de verhouding veranderen naar bijvoorbeeld 60/40.

Wanneer het goed gaat met de economie, doen aandelen het vaak beter dan obligaties. Gaat het minder goed met de economie, dan presteren obligaties vaak beter. Op deze momenten is het belangrijk om te herbalanceren. Zo blijft uw portefeuille voldoen aan uw risicobereidheid.

Tip 4: Pas op voor overmoed

Waar de ene belegger last krijgt van hoogtevrees, krijgt de andere belegger een gevoel van overmoed. Deze beleggers kopen dan onbezonnen beleggingen aan met de verwachting dat het niet meer fout kan gaan. Zij denken vaak dat de positieve beleggingsresultaten te danken hebben aan hun eigen kennis, in plaats van aan het goede beursklimaat.

Het blijft echter te allen tijde belangrijk om goed onderzoek te doen voordat u een belegging aankoopt. Op deze manier voorkomt u dat u de beleggingsrisico’s onderschat. Verwachten dat het niet meer fout kan gaan is een bekende valkuil waar veel beleggers een keer mee te maken krijgen. 

Tip 5: Houd vast aan uw plan

Voordat u begint met beleggen, maakt u een plan aan de hand van uw beleggingsdoel. Dit kan van alles zijn; uw pensioen, de studie van uw kind of financiële vrijheid. Belangrijk is om dit doel voor ogen te houden.

Let wel: uw plan staat natuurlijk niet in steen gebeiteld. Als uw beleggingsdoel of uw financiële situatie verandert, kunt u natuurlijk een nieuw plan maken of uw oorspronkelijke plan aanpassen.

Conclusie

Beleggen is een langetermijn sport die u het beste kunt spelen zonder te veel emoties. Niemand kan voorspellen wat de beurs gaat doen, daarom is het belangrijk om zo lang mogelijk belegd te zijn.

Heeft u zelf geen kennis van beleggen of heeft u er simpelweg geen tijd voor? Dan kunt u ervoor kiezen om uw vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder. U hoeft dan zelf geen beleggingsproducten te selecteren.

Hoe belegt Care IS vermogensbeheer?

Bij Care IS nemen we het beleggen voor u uit handen, zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. We beleggen uitsluitend in indexfondsen en ETF’s. Zo bieden we eenvoudig een grote spreiding van in totaal ruim 7.000 verschillende aandelen en obligaties.

Wij selecteren onze ETF’s en indexfondsen onder andere op basis van factoren en de verhouding tussen risico en rendement. Ook nemen we verhandelbaarheid, transparantie en duurzaamheid in acht. Zo helpen we onze klanten aan betere beleggingsresultaten.

U kunt uw vermogen bij ons laten beleggen vanaf €100.000. Heeft u interesse? Vraag dan hieronder vrijblijvend onze brochure aan.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.